V četrtek, 25. maja 2023, na dan Afrike, smo na podružnični šoli Blagovna izvedli »Tek podnebne solidarnosti«, ki ga že tradicionalno izvajamo na pobudo slovenske Karitas. Povabili smo tudi starše. Osrednji gost dogodka je bil Tim Mastnak, dobitnik srebrne kolajne na olimpijskih igrah v Pekingu in naš najboljši slovenski deskar na snegu, ki je skupaj z otroki otvoril tek ter z njimi nabiral kilometre.

Tekli so vsi učenci podružnice, ki so si v ta namen pripravili majice z napisom. Tekli so z različnimi nameni, zavedajoč se glavnega problema držav v razvoju, ki jih posledice globalnih podnebnih sprememb najbolj prizadenejo. Izpostavljali so predvsem problem lakote, žeje, naravnih katastrof, zdravstva in izobraževanja. Učiteljice pa so med tekom na njihove majice skrbno beležile pretečene kroge. Niso pa pozabile na glasbo ter osvežilen hladen napitek.

Pred tekom smo v OPB izvedli več pogovornih delavnic o problematiki podnebnih sprememb v povezavi z revščino v Afriki. Ugotovili smo, da so tamkajšnji ljudje za marsikaj prikrajšani zaradi podnebnih sprememb, naravnih katastrof ter onesnaženosti, ki jo povzroča človek. Hkrati smo se tudi spomnili, da lahko veliko naredimo sami (ugašamo luči, ločujemo odpadke, varčujemo z vodo, hodimo peš v šolo …). Učenci so se zelo potrudili in tekli po svojih najboljših močeh. Na koncu smo skupaj pretekli zavidljivih 308,4  kilometrov. S pretečenimi kilometri smo tako pomagali graditi že dvanajsti »Krog solidarnosti okoli planeta Zemlje.«

Dostopnost